top of page
Writer's picturePC Edu

Το ποντίκι του υπολογιστή



Το ποντίκι στον υπολογιστή πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Πιο συγκεκριμένα κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 60΄, το 1964 ο Douglas Engelbart, σχεδίασε και δημιούργησε το πρώτο ποντίκι για υπολογιστή θέλοντας να δώσει με έναν τρόπο έναν μηχανισμό ένδειξης στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.


Το πρώτο ποντίκι για υπολογιστή


Φωτογραφία από το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Το πρώτο ποντίκι, είχε κέλυφος από ξύλο, ενώ στο κάτω μέρος του διέθετε για την κίνησή του δύο μεταλλικούς τροχούς, έναν κατακόρυφο και έναν οριζόντιο, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει τις δύο βασικές κινήσεις, πάνω - κάτω & δεξιά - αριστερά. Διέθετε επίσης και ένα καλώδιο για την σύνδεσή του με όλους τους υπολογιστές εκείνης της εποχής.

Την κατασκευή του ανέλαβε ο συνεργάτης του Douglas Engelbart, ονόματι William English. Λίγο αργότερα το 1971 ο Douglas Engelbart, παρουσίασε το πρώτο ποντίκι με μπίλια το οποίο έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο, «The mother of all demos».


Ο όρος και η ονομασία ποντίκι, προήλθε από την ομοιότητα του γνωστού περιφερειακού εξαρτήματος, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, με το γνωστό σε όλους μας τρωκτικό, που λέγεται ποντίκι, Μία άλλη ομοιότητα του αληθινού ποντικιού με το ποντίκι του υπολογιστή, είναι η λεγόμενη «ουρά του ποντικιού», δηλαδή το καλώδιο διασύνδεσής του με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.


Το ποντίκι με μπίλια



Ποντίκι με μπίλια

Το πρώτο ποντίκι με μπίλια δημιουργήθηκε το 1971 από τον Douglas Engelbart, και διαθέτει στο κάτω μέρος του, μία μπίλια, η οποία αποτελείται από κάποια σχετικά βαρύ υλικό προκειμένου να κάθεται συνεχώς προς τα κάτω και ένα μέρος της να εξέχει διαρκώς από την οπή(τρύπα), που υπάρχει στο κάτω μέρος το ποντικιού. Αυτή η μικρή σφαίρα(μπίλια), έχει τον ρόλο του ανιχνευτή της κίνησης του ποντικιού, δηλαδή, όταν το ποντίκι, ο χρήστης το κινεί προς μία κατεύθυνση, τότε η μπίλια με την κίνηση που καταγράφει, μετακινεί τον δείκτη του ποντικιού προς την κατεύθυνση που έχουμε εμείς μετακινήσει το ποντίκι, αποτυπώνοντας το στην οθόνη του υπολογιστή.


Το ποντίκι με ακτίνα laser



Ποντίκι με ακτίνα laser

Τα ποντίκια με το laser, ήρθαν στην ζωή μας γύρω στην δεκαετία του 2000, στην ουσία δηλαδή μαζί με την αλλαγή του αιώνα από τον 20ο στον 21ο αιώνα, που ήρθε μαζί με μια υπέροχη τεχνολογική αλλαγή, αφού από τις μπίλιες που χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε στα ποντίκια των υπολογιστών, περάσαμε στα ποντίκια με υπέρυθρη ακτίνα lazer. Τα ποντίκια αυτά, χρησιμοποιούν, μία κόκκινη, υπέρυθρη, ακτίνα laser, μέσω της οποίας ανιχνεύουν την κίνησή τους επάνω στην επιφάνεια που τα χρησιμοποιούμε, και στην συνέχεια την καταγραφή της κίνησης; τους αυτή, την αποτυπώνουν στην οθόνη του υπολογιστή ή του tablet, με την κίνηση του δείκτη του ποντικιού.


Το οπτικό ποντίκι




Οπτικό ποντίκι

Το οπτικό ποντίκι σε αντίθεση με αυτό με το laser, διαθέτει μία μικροσκοπική κάμερα, με σχετικά χαμηλή ανάλυση, αλλά αρκετή ώστε να καταγράφει με ακρίβεια την εικόνα από την κίνηση του ποντικιού και να την αποδίδει με την κίνηση του δείκτη του στην οθόνη του υπολογιστή ή του tablet. Πολλά από αυτά τα ποντίκια έχουν επάνω στην κάμερα τους και ένα μπλε φως σαν αυτό του βλέπουμε στην φωτογραφία για ενίσχυση της εικόνας, που η μικροκάμερα τους καταγράφει για να αποτύπωση την κίνηση του ποντικιού για τον χρήστη., Άλλα οπτικά ποντίκια όμως δεν διαθέτουν αυτό το μπλε φως, αφήνοντας έτσι μόνη της την μικροκάμερά τους να κάνει αυτή όλη την δουλειά.


Η προέλευση της ονομασίας «ποντίκι»


Το όνομα ποντίκι στο συγκεκριμένο, περιφερειακό εξάρτημα του ηλεκτρονικού υπολογιστή, προήλθε από την απίστευτη ομοιότητά του με το γνωστό ζωάκι και τρωκτικό, που μόλις το βλέπουμε μπροστά μας, αναστατωνόμαστε όλοι, το ποντίκι, με το πιο γνωστό αυτό, που αγαπήσαμε όλοι στα παιδικά μας χρόνια, τον γνωστό σε όλους μας Jerry, παντοτινό αντίπαλο αλλά και αιώνιο φίλου του επίσης γνωστού αγαπημένου μας από το ίδιο καρτούν, γάτου, Tom.


Δείτε την ομοιότητα του ποντικιού το υπολογιστή με το πραγματικό ποντίκι στην παρακάτω εικόνα




Με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το πρώτο ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή, από το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής


Comments


Post: Blog2 Post
contact.jpg

Για να επικοινωνήσετε μαζί μπορείτε  να χρησιμοποιήσετε έναν από τους ακόλουθους τρόπους.

Μπορείτε να μας στείλετε απευθείας ένα μήνυμα στην σελίδα μας συμπληρώνοντας την διπλανή φόρμα.

Μπορείτε επίσης να μας στείλετε ένα email στην παρακάτω διεύθυνση:

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Contact Us

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας! Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

imgbin_upravlyayushchaya-kompaniya-etalon-online-chat-logo-conversation-png.png
bottom of page